Hiába van nyár, a gyerekek ilyenkor is képesek megfázni. Ez történt néhány hete a kisfiammal is. Eleinte csak náthás volt egy kicsit, de nem túl vészesen, de ahogy teltek múltak a napok, az állapota nem javult, sőt. A náthája erősödött, ami mellé egy erős hurutos köhögés is társult.

Mivel már csak alig egy hét volt hátra a betervezett nyaralásig, szerettem volna ha Patrik addigra száz százalékosan meggyógyul. Se neki, se az egész családnak nem lett volna igazi a nyaralás, ha szegény Patrik közben rosszul érzi magát. Szóval elővettem az anyai gyógyító repertoáromat és nekiálltam a munkámnak. Mert ha csak ilyen apróságról van szó, azt „doktor anya” is meg tudja gyógyítani.

Szóval mi a teendő ilyenkor? Először is a jól bevált meleg tea mézzel. Még jobb, ha valamilyen gyógynövényből van a tea, mondjuk citromfűből, vagy csalánból. Ezután pedig nem egy jó adag C vitamint is adni a gyereknek, mert abból sosem elég, betegség esetén viszont még nagyobb szükség van rá. Ha a nátha orrdugulással is jár, akkor mindenképpen érdemes orrspray-t is használni. Sima megfázás esetén ennyi bőven elég is lett volna, de mivel Patrik köhögött is, ráadásul nagyon csúnyán, ezért azzal is kezdeni kellett valamit.

Az utóbbi időkben azt vettem észre, hogy kisebb gyerekeknél is az ACC 200 a leghatásosabb hurutos köhögés ellen. A lányomnak is ezt szoktam adni amikor köhög, de volt már olyan is, hogy a férjem és én is ezt ittuk szükség esetén. Annak ellenére, hogy ennek a gyógyszernek szinte semmi íze sincs, sem a férjem, sem a fiam nem képesek meginni önmagában, olyan címszóval, hogy rossz íze van. Higgyenek nekem, ha még nem ittak ilyet, pontosan olyan íze van, mintha vizet innék. Sebaj, a férfiak hajlamosak nyűgösebben kezelni a betegség velejáróit.

Szerencsére az ACC-t nem csak vízben, hanem teában és gyümölcslében is fel lehet oldani. Ilyen módszerrel pedig egészen nyugodtan adhatom a család férfi tagjainak is, mivel így fel sem tűnik nekik, hogy belekevertem valamit. Patrikkal is ezt tettem legutóbb.

Szerencsére az anya féle házi praktikák, illetve a gyógyhatású készítmények hatásosak voltak, így mire eljött az utazás napja Patrik szinte már el is felejtette, hogy valaha náthás volt. A biztonság kedvéért azért vittem magunkkal orrsprayt, fájdalomcsillapítót és ACC-t is, ha esetleg valakire a nyaralás alatt támadna a nátha, a köhögés, vagy éppen a megfázás, de végül szerencsére egyikre sem volt szükség.

Hajdúszoboszlón voltunk egy hetet és minden úgy ment, ahogyan elterveztük. Egy apartmanban laktunk, közel a strandhoz. A gyerekek egész nap a medencékben és a csúszdákon voltak, a férjem és én pedig jókat napoztunk és pihentünk a strandon. Esténként általában a környéken sétálgattunk, vagy pedig a kertben sütögettünk és bográcsoztunk. Szerencsére az időnk is jó volt, sőt! Akár öt fokkal hűvösebb is lehetett volna, de végül is inkább legyen a nyaralás alatt kánikula, mint szakadó eső.