Sokan a felnőttek közül azt gondoljuk, hogy a kamaszok nem értenek a világ dolgaihoz, vagy a számunkra fontos témákhoz, csak az érzelmeikkel foglalkoznak, és dacolnak az élettel. Ehhez képest nagy meglepetésemre szolgált, amikor legutóbb szervizbe vittem az autómat, és nem a szerelőmmel, hanem annak fiával találtam magam szembe, aki mindössze tizenhat éves. Egy átnézésre ugrottam be, de végül másfél órát töltöttem ott. Először is kérdeztem a fiút, hogy hol az apukája, mert én hozzá jöttem, ugyanis ő a szerelőm már hosszú évek óta. Mondta, hogy jelenleg nem tartózkodik a műhelyben, el kellett ugrania egy sürgős esethez, ezért most ő helyettesíti. Egy kicsit kerek szemekkel néztem rá, hogy egy gyerek mégis mennyit tudhat az autókról, úgyhogy tartottam magam, és mondtam, hogy megvárom az édesapját. A fiú viszont ragaszkodott hozzá, hogy szívesen megnézi, hiszen annyi ilyet látott már, és higgyem el, hogy ért hozzá. Egy kis rábeszélés után beadtam a derekam, és felnyitottuk a motorháztetőt, hogy szemügyre vegye az autóm zsigereit. Kapásból mondta, hogy olajat kell cserélni, mert már nagyon elhasznált, meg rossz a szaga is, és nézzem meg, hogy mennyire nyúlós.

eneos

Igaza volt. Egy eneos márkájú olajat töltött bele, miután kitisztította az olajtartályt, majd belerakott egy olajszűrőt is, mert azt mondta, hogy a régi teljesen el van tömődve, aminek az az ára, hogy eldugul, és nem jut elég olaj a mozgó alkatrészekhez. Itt már csak bólogattam, majd kíváncsiságból megkérdeztem, hogy pontosan mi is ez az eneos, illetve honnan lehet beszerezni – főleg, ha az én autómba ilyen gyorsan romlik a helyzet. Egy kifejezetten motorolajokkal foglalkozó weblapot ajánlott, ahol az előbbi eneost is rendelik nagyobb mennyiségben a műhely számára. Azt is elmagyarázta, hogy ez pontosan mire jó, mert látta az arcomon, hogy most fogékony az újdonságra.
Az eneos egy japán márka, amely motorolajakat, és motorolaj adalékanyagokat gyárt. Minőségi termékekről van szó, amelyek már évtizedek óta szerves részei a közúti közlekedésnek, illetve az autósportnak. Az olajwebshopon pedig jó áron lehet ezekhez hozzájutni, ami pedig plusz előny, hogy van egy profi webshop felületük, ahonnan – egy rövid regisztráció után – rendelhetjük is a kívánt terméket. Mindenképpen javasolta a regisztrációt, mivel később még nagyon jól jöhet, ha szükségünk lesz valamire, akár ablaktörlő lapátra, akár klíma tisztító sprayre.

Ezek után már nagyon kíváncsi lettem, úgyhogy ott meg is néztem a telefonomon a weblapot, mert úgy éreztem, hogy rendelek egy ugyanolyan motorolajat, mint amit beletöltött az ifjú autószerelő. Javasolta, hogy a mostani csere után figyeljem az olajtankot, meg az olajszűrőt, mert, ha ismét olyan ragacsos lesz a használt olaj, vagy büdös, vagy olyan, ami nem számít normálisnak, akkor más probléma lesz a háttérben, de nyugodtan jöjjek, majd segít.
Átböngésztem a webshopot, és találtam más egyebeket is, amikről úgy éreztem, hogy szükségem lehet, többek között egy revitalizáló gél, amit említett a szerelő is.

Időközben visszaért az édesapa, akire akkor már nem volt szükség, hiszen megoldottuk a problémákat, és többet tanultam, mint bármikor máskor egy szerelés alkalmával. Mondtam is a szerelőmnek, hogy büszke lehet a fiára, mert nagyon ügyes, és biztosan méltó utódja lesz.
Arról azért érdeklődött, hogy mit ajánlott nekem, mire megmutattam a weblapot. Annyit mondott az apja, hogy nem csak a webshopos felületen lehet rendelni, hanem telefonon vagy e-mailben is, amit az idősebb generáció jobban preferál, többek között ő is, mert úgy gondolja, hogy így kisebb a hibalehetőség. Végül abban maradtunk, hogy majd megpróbálom így is, meg úgy is, és azt fogom használni, ami nekem jobban beválik. Mindenesetre, választási lehetőség az van!
Ezek után azt kell mondjam, hogy egy kamasz is lehet okosabb, mint egy felnőtt, mert a fiatal fejük fogékonyabb az újra, és a kíváncsiságuk pedig jobban hajtja őket.