Biztosan mindenki emlékszik fiatalkorából a különböző tini magazinokra, melyek nem csak szeretett csillagaink világába engedtek némi betekintést, hanem egyfajta presztizs tárgyként is szolgáltak. Mindig az volt az osztályban a legmenőbb, akinek legaláb havi szinten három vagy négy különböző magazint megrendeltek a szülei. Nem számított, hogy tartalmukat illetően nem különböztek egymástól semmiben, nekünk mégis fontos volt, hogy ezek meglegyenek. Sokszor ugyanaz a személy volt a figyelem középpontjában az összes magazinban, és nem számított még az sem, hogy ha esetleg a végletekig gyűlöltük, mert sokkal fontosabb volt az, hogy a gyűjteményünkből ne hiányozzon egy kiadvány sem.

Szerencsére ez a mai tinik számára már nem létfontosságú kérdés. Na nem mintha ők ennyivel érettebbek, és komolyabb dolgok iránt érdeklődőek lennének, hanem egyszerűen csak megváltozott a piaci szegmens kínálata, mivel a digitális világban már sokkal fontosabb a fizikai jelenlétnél az azonnali elérhetőség.

Ha ebből a szempontból vizsgáljuk, ez sokkal környezettudatosabb és energiatakarékosabb megoldás is egyben. Gondoljuk csak végig! Nincs szükség annyi nyomtatott sajtó előállítására, így a fákat és az újrahasznosított papírokat is sokkal magasztosabb célok kiszolgálására fordíthatjuk. Természetesen még a mai világban is előfordulnak ezek a magazinok, melyeket különböző ajándék kegytárgyak, vagy haszontalan csetreszek segítségével próbálnak meg eladhatóbbá tenni. Ám ha végig nézünk akár egy tömegközlekedési járművön, akár egy váróteremben, a fiatalok nagy többségénél nem magazinokat, vagy könyveket látunk, hanem mobiltelefonokat, tableteket és egyéb kütyüket, melyeken elsősorban nem is igazán hírportálokat böngészgetnek, hanem sokkal inkább a népszerű közösségi oldalakat bújják. Ezeken a felületeken nem csak barátaikról, szeretteikről tudhatnak meg mindent, hanem éppen aktuális nagy kedvenc mozi csillagaikról, vagy zenészeikről is.

Sokakban felmerülhet az a jogos kérdés, hogy ezekben az esetekben is beszélhetünk egyfajta környezetszennyezésről, és energiapazarlásról. Ám ezekben az esetekben sokkal inkább igénybe tudjuk venni a megújuló energiaforrásokat, és az azok által működtetett rendszereket. Ilyen például a napenergia, és az azzal működő különböző napelemes rendszerek, melyeket mára már nem csak a közintézmények, nagy cégek engedhetnek meg maguknak, hanem a kis háztartások, lakások és családi házak elengedhetetlen kellékévé is váltak.

Kezdetben leginkább a nyugati országokban volt ez a fajta fejlődés megfigyelhető, ám szerencsére mára már az itthoni köztudatba is beépült ezen energiák létezése, illetve az átlag fizetések növekedése lehetővé tette az egyszerűbb, hétköznapibb emberek számára is a környezettudatos megoldások alkalmazását.

Persze ezen felül vannak azok az energiák, amik az emberek, és más élőlények által kifejtett erő hatására lépnek működésbe. A mai világban azonban már annyira elkényelmesedtünk, hogy ezeket az energiaforrásokat nem szándékozunk kiaknázni, hiszen ez sokkal több és fáradtságosabb munkát vesz igénybe részünkről, mint mondjuk egy motorizál, esetenként a környezetre ártalmas gép használata, mint például egy motoremelő szerkezet.

Azonban lassan olyan méreteket ölt az emberiség ökológiai lábnyoma, hogy mérlegelnünk kell azt, hogy mi a fontosabb számunkra: a saját kényelmünk, vagy esetleg az, hogy unokáinknak is jusson friss levegő, tiszta ivóvíz és egészséges táplálék.