Az internetes tini magazinok sokszor számomra meglepő tartalommal rendelkeznek. A közelmúltban a kolléganőmmel beszélgettem, amikor is mesélt egy megrendítő esetet. Van egy számomra ismeretlen hazai tinisztár, aki valamelyik rendkívül igényes tehetségkutató műsorban tűn fel. Nem is csoda, hogy számomra ismeretlen, ugyanis véleményem szerint maximum a 12-18 éves korban levő tini lányok képesek díjazni a munkásságát.

A magazinban egy hajszálhíján végzetes balesetről számolt be egy magasan kvalifikált újságíró. A feljebb említet tündöklő csillagnak ugyanis volt egy nagyon komoly motorbalesete, amit tényleg csak azért úszott meg épp bőrrel, mert szakított a törvényszegő hagyományaival és kivételesen a fejére öltötte az amúgy is kötelező bukósisakot.

bukósisak

bukósisak

Ez még nem is olyan okozott akkora meglepetést számomra, ám a kolléganőm megmutatta azt a végletekig felbosszantó és oda nem illő képet, amit a cikk mellé odatettek. A szerencsétlen megsebesült srácnak látszódott még a legmélyebb sebe is, mely úgy gondolom, hogy nem való egy ilyen korosztályoknak szóló hírportálra sem.

Felháborodásomat kifejtettem a kolléganőmnek, majd az unszolására írtam a szerkesztőségnek is. Nekem ugyan még nincs gyerekem, de ha lenne, nem örülnék neki, ha egy sztárpletykát megjelenítő portálon böngészve ilyen, vagy még durvább fotókba botlana. Még egy érzelmesebb felnőttet is megviselne ez a látvány, nem hogy egy gyereket. Ráadásul ezek a magazinok a legproblémásabb korosztálynak, a soha meg nem értet tinédzsereknek szólnak.

Nagy meglepetésemre két napon belül kaptam a szerkesztőségtől egy választ, melyben nem csak elnézést kértek, de biztosítottak afelől, hogy leszedik a durva fotót a cikk mellől, és amennyiben még egyszer hasonló eset előállna, korvédelemmel látják el a megjeleníthető tartalmat.

Az utolsó ígéretüket azonban nem tudtam hova tenni. Nem igazán hiszem ugyanis, hogy egy tini ne lenne képes az OK gombot megnyomni az elmúltál már 18 éves kérdés alatt, egyébként meg az sem teljesen tiszta számomra, hogy mégis ki nézi ezeket a tartalmakat 18 év felett?

A kérdésemet ismételten megírtam a szerkesztőségnek, újabban az a hobbim, hogy az engem abszolút nem érintő, de általam helytelennek tartott dolgokba is beleártom magam.

A második levélírásom óta két hét telt el, de semmi válasz nem érkezett a szerkesztőségtől. Nem is igazán tudom, hogy milyen válaszra kéne számítanom, hiszen én sem a célközönségük korosztályába tartozom, mégis láttam a cikket és a képet is, bár egészen addig a napig fogalmam sem volt a pórul járt srác létezéséről. De továbbra is feleslegesnek tartom ezt a megoldást, egyszerűen csak mellőzni kéne a nem oda való tartalmak közzétételét.

Viszont, csak hogy jót is mondjak, ennek a cikknek pozitív hatása is volt. A kolléganőm mesélte, hogy a hír óta a lányok a biciklizéshez is használnak bukósisakot. Elrángatták az apjukat egy üzletbe, ahol a legkülönbözőbb bukósisakok kaptak helyet. Mivel még viszonylag kicsik a lányok, ezért egy-egy mesefigurásat könyörögtek ki az apjuktól, így valószínűleg rövid időn belül szükséges lesz új, komolyabb darabok beszerzésén is eltöprengeni, mert ezek a gyerekek nőnek, mint a bolondgomba.