A férjem szokta azt mondani félig komolyan, félig viccesen a 16 éves fiú unokáknak, hogy ráférne már egy lengéscsillapító csere, vagy legalábbis karbantartás.

Amikor ezzel ugratja az unokánkat, akkor abból indul ki, hogy a lengéscsillapító elsődleges feladata az, hogy az úton tartsa az autót. Tulajdonképpen ennek a mondásnak az a sommázata, hogy ráférne már a fiúra egypár atyai elbeszélgetés, ami a helyes irányba tereli, és ott meg is tartja.

Visszatérve az autós lengéscsillapítóra, még abban is szerepe van, hogy kiegyensúlyozza, ha nem megfelelően stabil a felület, valamint a fékezésnél is a segítségünkre van.

Ez utóbbit már én is jó párszor tapasztaltam, ugyanis eddig már három autót koptattunk el és alapvetően mindegyiknek volt lengéscsillapító problémája. Esküszöm például arra, hogy az egyik ilyen hibás lengéscsillapító felelős azért az esetért, mikor tíz évvel ezelőtt elindultak a veseköveim.

Az utóbbi hetekben rátaláltam azonban a Méta Autószervízre, amely a 19. kerületben található márka független autószervíz.

Lengéscsillapító témában is kutakodtam a weboldalukon, a metautoszerviz.hu-n. Utánanéztem a lengéscsillapítókkal kapcsolatos tudnivalóknak, illetve a szervizelésüknek és cseréjüknek.

Itt arról is értesültem, hogy ha nem is észlelünk problémát a lengéscsillapítókkal kapcsolatban, akkor is nagyjából 30000 megtett kilométer után érdemes ellenőriztetni például  a Méta Autószervíznél a lengéscsillapító állapotát.  

Az átvizsgálás több részből tevődik össze: egy mechanikus vizsgálatból, vagyis szemrevételezésből, valamint egy speciális eszközzel való átvizsgálásból. A mechanikus ellenőrzéskor, ha például azt észlelik, hogy szivárog és folyik a lengéscsillapító olaj, akkor már kiderül a probléma, de természetesen az esetlegesen előforduló újabb hibák kiderítése céljából nem maradhat el a speciális berendezéssel történő ellenőrzés sem.

A metaautoszerviz.hu-n arra is találtam példákat, hogy mikor vegyük komolyan az intő jeleket, melyek arra utalhatnak, hogy a lengéscsillapítónkkal valami probléma van. Ilyen  például az, amikor kanyarodásnál az autót nem megfelelően érezzük stabilnak, vagy hogyha az abroncsok rendellenesen kopnak, úgynevezett kagylósodással.

Lengéscsillapító problémára utalhat még az is, ha fékezéskor, megálláskor az autó feltűnően rugózik, illetőleg kileng.

A Méta Autószerviznél időpontfoglalási rendszerben tudunk biztosan várakozás nélküli időpontot foglalni. Ezt a metaautoszerviz.hu honlapon található „időpontfoglalás”-ra kattintva nagyon egyszerűen megtehetjük, illetőleg találunk itt telefonszámot is, melyen keresztül szintén megoldható az időpontfoglalás.

Az ügyfelek korrekt tájékoztatása érdekében a Méta Autószervíz a honlapján még egy „Árak” címkét is feltüntetett, ahol utána nézhetünk minden egyes munkafolyamatnak, amit a szerviz végez. Többek között megtalálhatók itt a lengéscsillapító meghibásodása miatti szerelési árak is. Az árak feltüntetése amiatt is roppant praktikus, mert így előre tervezhetjük a költségeinket.

Biztos vagyok abban, hogy a Méta Autószervíz egyszerű, praktikus megoldásai (időpontfoglalás, árak közzététele) még több ügyfelet vonzanak majd hozzájuk, hisz a korrektség és a magas színvonalú szolgáltatás mindig meghozza gyümölcsét.